brosk

Spoľahlivé bylinky

29.03.2011 12:15

 

Spoľahlivé bylinky

V záhradkách sa dá využiť aj schopnosť byliniek vôňou odpudzovať škodce a použiť ich ako biologickú ochranu zeleninových, trvalkových či ružových záhonov. Niektoré dokonca zvyšujú úrody a zlepšujú chuť zeleniny.

Voňavá levanduľa odpudzuje vošky od ruží. Sadíme ju tiež tam, kde sa chceme zbaviť mravcov.

Mäta pieporná a mäta klasnatá vďaka intenzívnej vôni pôsobia proti voškám. Chráni zeleninu aj pred skočkami. Mäta pieporná dokonca zlepšuje chuť rajčiakov.

Dúška tymianová vysadená ako obruba kvetinového či zeleninového záhona spoľahlivo odradí všetky slimáky a slizniaky.

Pažítka je vhodná na pestovanie s mrkvou, ale aj s cibuľou, hlúbovinami, šalátom, uhorkami a zelerom. Ak bude lemovať záhony, zamedzí napadnutiu rastlín múčnatkou. Navyše chráni jahody pred plesňou sivou. Pred čiernou škvrnitosťou chráni ruže pažítka a cesnak.

Vôňa fenikla priťahuje užitočný hmyz požierajúci molice.

Bazalku vysádzame s rajčiakmi. Zlepšuje ich chuť aj rast, odpudzuje komáre a mušky. Priaznivo ovplyvňuje aj cukety a uhorky.

Rumanček pravý je takisto vhodný na lemovanie zeleninových hriadok, čím priaznivo pôsobí hlavne na cibuľu.

Záhon aksamietnic ochráni pred háďatkami zemiaky, jahody, ruže a cibuľoviny. Rovnako rajčiakom sa lepšie darí v ich blízkosti.

Kapucínka odpudzuje vošky listové a krvavé, húsenice, slimáky, mravce a myši. Tam, kde rastie, rýchlejšie vyhynie pýr. Ak ju vysadíme do skleníka, pomôže odpudzovať molice. Postrek z listov odpudzuje od zeleniny škodlivý hmyz. Použiť ho môžeme na zemiaky, reďkovky, tekvice i všetky druhy z čeľade kapustovitých.

Nechtík lekársky odpudzuje vošky, húsenice, slimáky i mravce a zároveň chráni susedné rastliny pred háďatkami.

Saturejka odpudzuje mlynárika kapustového.

Trebuľka ochráni šalát pred voškami, slimákmi a mravcami.

Šalvia chráni hlúboviny pred mlynárikom kapustovým a pred slimákmi.

Rastlinami proti slimákom

Slimáky neznášajú výrazné vône, preto popri vysadených hriadkach môžeme rozsypať narezané listy a vňať z rajčiakov, oregana, majoránu, ligurčeka alebo horčice. Proti slimákom je účinný aj odvar z dúšky, z listov rajčiakov, nechtíka, šalvie a cesnaku. Vychladnutým odvarom polejeme pôdu okolo zeleniny.

Vyhľadávanie