brosk

Práca záhradkára v mesiaci jún

19.05.2011 23:42

 

Aktuálne záhradkárske práce


na mesiac JÚN 

 

 

 

Porekadlá a pranostiky

 

 Od júna závisí ,aká bude úroda.

Júnový dážď prináša bohatú kosbu

Medardova kvapka , štyridsať dní kvapka.

 

 

 

  

Jún v značnej miere rozhoduje nielen o množstve, ale aj o kvalite úrody. Preto zvýšenú pozornosť venujeme nielen stromom, ale aj pôde. Pri ošetrovaní pôdy sa snažíme častým kyprením udržiavať maximálne množstvo prirodzenej vlahy. ldeálne by bolo pokypriť pôdu po každom výdatnejšom daždi i po závlahe. Pri kyprení ničíme súčasne buriny, ktoré nikdy nenecháme vysemeniť. Ak máme pôdu pod stromami zatrávnenú, kosíme trávu častejšie, spravidla raz za 10 až 14 dní.
V prípade suchého počasia zavlažujeme, aby júnový opad nebol príliš veľký. Nadmernú násadu redukujeme pretrhávaním, príadne odstrihávaním celých rodivých konárikov prípadne ich častí. Na mladých stromčekoch využívame rôzne pestovateľské opatrenia na urýchlenie rodivosti (nakláňanie, ohýbanie, krúžkovanie, škrtenie a pod.).
Pokračujeme v pravidelnej kontrole preštepených stromov a robíme opatrenia, aby sa viazací materiál nezarezával do stromu. Robíme mechanickú ochranu proti chorobám a škodcom, najmä proti múčnatke, odrezávaním napadnutých častí. Pri predpokladanej väčšej úrode môžeme prikročiť k prihnojeniu liadkovou formou dusíka v dávke asi 1 kg na 100m2.
Po fyziologickom opade plodov ovocných stromov venujeme zvýšenú pozornosť boju proti obaľovačovi jablčnému, najmä v prípadoch, kde je menšia násada plodov. V niektorých rokoch tento škodca dokáže zlikvidovať úrodu tak dôkladne, že na stromoch zostane iba minimálne množstvo plodov. Sledujeme signalizačné správy UKSUP-u, podľa odporúčaných termínov robíme chemické ošetrenie. Prípravkov je veľa a vyberáme si tie, ktoré sú dostupné v obchodnej sieti. Najznámejšie sú DECIS, KARATE, SUMITHION, CYPER a pod.
Pri chloróze aplikujeme špeciálne hnojivá FYTOVIT alebo FEROVIT. Postrekujeme aj ZELENOU SKALICOU - síran železnatý (0,5 % + 0,1 % kys. citrónovej + adhezívum, môže to byť CITOWETT alebo aj jar).
 V čase kvitnutia viniča ošetrujeme chemickými prípravkami len výnimočne, ak je silný tlak peronospóry. Vyhýbame sa aj akýmkoľvek prácam na viniči, a čo najmenej sa pohybujeme medzi kríkmi viniča, aby sme kvietky nestriasali.
Začíname aj so zberom drobného ovocia – ríbezlí, egrešov. Oberáme čerešne, nie však len zdravé plody, ale aj plody.napadnuté chorobami ( monília, pleseň sivá), aby neboli zdrojom nákazy.
Na mladých stromoch nenechávame veľa plodov, pretože môžu zakrpatieť, čo nepriaznivo ovplyvní ich ďalší vývoj. Pri prebierke plodov na broskyniach nechávame na dospelých stromoch asi 300 plodov.
V júni začíname s letným rezom všetkých ovocných drevín a zaštipovaním výhonkov, čím podporujeme rodivosť a efektívnejšie využitie živín. Neskorý letný rez je veľmi dôležitý pri niektorých kultivaroch jabloní z hľadiska uskladňovania plodov náchylných na chorobu (Jonathan, Coxova reneta, Dukát). Rezom sa zmierňuje transpirácia listovej plochy a obmedzuje vodný stres, a tým aj nebezpečenstvo odčerpávania vápnika z plodov. Je to ochrana aj proti pehovitosti plodov. Pri reze odstraňujeme z koruny stromov všetky konkurenčné a zahusťujúce výhonky. Bujne rastúce výhonky zaštipujeme za 12. až 15. listom pri kôstkovinách a za 6. až 8. listom pri jadrovinách. Zabraňujeme výparu vody a rastu burín.
V júni venujeme pozomosť aj rodiacim vinohradom z hľadiska výživy viniča. Posudzujeme vzrast výhonkov, sfarbenie listov, násadu a vývoj hrozna. Z priemyselných hnojív sú vhodné dusíkaté hnojivá - liadok amónny s vápencom (asi 1 kg na 100 m2). Vhodné sú tiež tekuté hnojivá, ktoré možno použiť na listovú výživu, ktorej účinok je okamžitý (Harmavit špecial,Mikrola a pod.).
Hlavne v suchších oblastiach musíme rátať s pravidelným zavlažovaním ovocných drevín, okrasných rastlín a najmä zeleniny. Každý pestovaný druh však zavlažujeme diferencovane podľa jeho biologických požiadaviek. Rastlinám zabezpečíme dávku najmenej 20 - 30 mm (t. j. 20 - 30 litrov vody na m2) s väčším časovým intervalom (5 - 10 dní).
Na viniči vyväzujeme ponechané letorasty k drôtenke alebo k inej opore. Pokiaľ už treba, vylamujeme i zálistky. Zvýšenú starostlivosť venujeme chemickej ochrane proti múčnatke viničovej, ale i peronospóre. Po odkvitnutí striekame preventívne a ďalej podl'a signalizácie z ÚKSUP –u.
Pre ovocné stromy a kry je účinná závlaha do vykopaných rýh medzi radmi po obvode koruny. Po výdatnej závlahe a po vsiaknutí vody pôdu zahrnieme. Závlaha do rýh alebo podmokom je vhodná i pri plodovej zelenine (rajčiaky, paprika) a pri vyvinutom poraste hlúbovín. Mladé rastliny zavlažujeme radšej jemným postrekom.
Pokračujeme v letnom reze. Odrezávame bujne rastúce letorasty z konárov ohnutých do oblúka a režeme aj letorasty vyrastajúce ako konkurenčné výhonky na vetvový krúžok.  

Prevzaté zo stránky:  záhradkár

 

Pri marhuliach uplatňujeme Šittov rez, to znamená, že letorasty skracujeme o 1/3 dĺžky. Po skrátení sa nám vytvorí rozvetvenie letorastov, ktoré v auguste rezom upravíme na bočný, smerom von rastúci výhonok. Jablone pestované v tvare štíhleho vretená vyväzujeme do mierne šikmej a vodorovnej polohy, čím podporujeme premenu listových púčikov na púčiky kvetné. Letorasty neskracujeme, pretože skrátením letorastov by sme spôsobili rozvetvenie výhonkov, na ktorých by aj v ďalšom roku boli len listové púčiky. Letným rezom odstraňujeme nadbytočné, korunku stromčeka zahusťujúce letorasty, ktoré odstraňujeme celé na konárový krúžok. Môžeme ich aj vylamovať, pričom dávame pozor, aby sme nepoškodili drevnú časť výhonkov. Listové vošky, ktoré vyciciavajú z listov šťavu ničíme tak, že ovocné stromčeky postriekame prípravkom Bi - 58 EC Nové. Pod koruny ovocných stromov dávame pokosenú trávu a iný mulčovací materiál, čím udržujeme pod korunami pôdnu vlahu a zabraňujeme vysúšaniu pôdy. Ak máme v záhradke vhodné podpníky môžeme začať ich očkovať na tzv. bdiace očko. Očkujeme do tenkých, tohoročných letorastov.

Zeleninu počas vegetácie pravidelne kypríme, odstraňujeme nežiadúce buriny a každé 2 - 3 týždne prihnojujeme 0,2 % Harmavitom, Fyttovitom alebo niektorým iným tekutým hnojivom. Tieto hnojivá dopĺňame dobre vyzretým slepačím trusom zriedeným s vodou v pomere 1 : 10. Prihnojovanie rastlín mesiac pred zberom ukončíme. Výskyt živočíšnych škodcov obmedzujeme použitím niektorého z prípravkov, ako je napr. Decis alebo Zolone EC. Proti plesniam najmä plesni uhorkovej použijeme napr. Ridomil, Šampión alebo Kuprikol. Striekame vždy preventívne, pri výške rastlín asi 10 - 15 cm. Postreky opakujeme pred kvitnutím a súčasne dodržujeme ochranné obdobie rastlín.

 

 

Praktické skúsenosti z pestovania ovocných
a okrasných drevín a zeleniny - články

 

 


 

23.5.2011

Výživa ovocných drevín

Na jar ovocné stromy kvitnú, tvoria sa nové plody, vytvárajú sa nové letorasty, príroda je veľmi aktívna, no v pôde nám často chýbajú živiny, ktoré sú pre stromy veľmi potrebné, aby nedochádzalo k opadávaniu tvoriacich sa plodov.


 

15.5.2011

Poškodenie ovocných drevín mrazom

Najväčšie straty na úrode ovocia, okrem poškodenia chorobami a škodcami, zlým opelením, spôsobujú u nás neskoré jarné mrazíky. Najcitlivejšie sú stromy, najmä počas kvitnutia a po odkvitnutí, keď mrazy dokážu zničiť celú úrodu.


 

8.5.2011

Chloróza ovocných drevín

Je to fyziologická choroba, ktorá sa prejavuje žltnutím listov, zoslabnutým rastom, čím sa značne znižuje úrodnosť a rast stromov. Ovocné stromy postupne odumierajú.


 

30.4.2011

Vírusové choroby

Spôsobujú závažné ochorenia, ktoré sa veľmi ťažko liečia a značne znižujú a znehodnocujú sa tvoriace plody. Pestovateľom je veľmi dobre známa najmä šárka sliviek, ďalej rôzne okrajové žltnutia listov, kučeravosť a zelenokvetosť jahôd, rôzne mozaiky a pod.

 

 

 

 Prevzaté zo stránky: záhradkári Prešov

Vyhľadávanie