brosk

Aktualné práce záhradkára v mesiaci JÚL.

25.06.2011 20:30

 

                         

Porekadlá, pranostika.

 

 

Suchý a horúci júl – studený a biely január.

Len júlová horúčava dobré víno a ovocie dáva.

Svätá Anna –chladno z rána.

 

Aktuálne práce záhradkára v mesiaci JÚL


Mesiac júl sa vyznačuje najvyššími teplotami v roku. Tieto vysoké teploty spôsobujú, že ovocné stromy, okrasné dreviny a zelenina majú v tomto období nedostatok vody. Rastliny musíme preto zavlažovať. Polievame mäkkou najlepšie dažďovou vodou.

Koreňová sústava stromčekov je pomerne hlboká, najviac koreňov sa nachádza v hĺbke 20 – 50 cm. Aby tieto korene mohli využívať závlahu, musíme používať vyššie dávky vody a to 20 – 30 l vody na 1 m2. Polievame pod korunami ovocných stromov, pretože tu je sústredené najväčšie množstvo koreňových vláskov, schopných čerpať vodu a v nej rozpustené živiny.

Niektoré druhy ovocných stromov, najmä jablone a hrušky vyväzujeme do mierne šikmej až vodorovnej polohy k vybudovanej konštrukcii. Súčasne pokračujeme v odstraňovaní poškodených, chorých a nadbytočných letorastov. Na viniči hroznorodom vylamujeme zálistky. Pokračujeme očkovaní ovocných stromov. Ušľachtilé odrody jabloní očkujeme na slaborastúce vegetatívne podpníky. Podpník na očkovanie najprv pripravíme. Očkujeme vo výške 10 – 20 cm od zeme. V tejto časti podpníka musíme preto odstrániť vyrastajúci bočný obrast. Mokrou handričkou očistíme plochu podpníka. Narežeme a odlistíme letorasty, pričom ponechávame len 0,5 – 1 cm dlhé listové stopky. Na podpníku očkovacím nožom urobíme zvislý, asi 3 cm dlhý a vodorovný asi 1 cm dlhý rez v tvare písmena T. Opačnou stranou noža odlúpeme kôru a zasunieme ušľachtilé očko. Miesto očkovania zaviažeme páskou z PVC tak, aby bolo vidieť len časť očká s krátkou stopkou. O 3 – 4 týždne po očkovaní sa presvedčíme, či sa očko ujalo. Prstom sa jemne dotkneme. stopky. Ak stopka odpadne, znamená to, že očko s podpníkom vzrástlo a prijalo sa. Ak listová stopka pevné drží očko sa neujalo.


V tomto období ovocné stromčeky už neprihnojujeme.
Začína sa obdobie prázdnin. Leto dosiahlo svoj vrchol. V záhrade je hojnosť zeleniny, bobuľovín vhodných na zber. Záhony letničiek sa zaplnili a žiaria farbami, svoju sezónu majú aj trvalky.
Pri dlhšom trvajúcom suchu dôkladne zavlažujeme ovocné stromy, aby sme predišli žltnutiu listov a opadu plodov. Dôležité je zavlažovanie a nastielanie pôdy na jar zasadených stromčekov.
Citlivé odrody jabloní ošetrujeme proti pehovitosti plodov listovými hnojivami so zvýšeným obsahom vápnika.
Pri viniči zaštipujeme letorasty za druhým až tretím listom nad posledným strapcom hrozna, ak sme to už neurobili v júni. Potom zálistky zaštipneme za druhým alebo tretím listom. Výhonky ktoré mienime viesť ako pokračovanie ramien, nechávame v pôvodnom stave. Takto sa dostane k mladým strapcom viac svetla a slnka.
Podľa signalizácie alebo priebehu počasia pokračujeme v ošetrovaní viniča proti múčnatke a perenospóre. Používame prípravky proti peronospóre Dithane alebo Novozir a proti múčnatke sírnaté prípravky Sulikol, Thiovit alebo systémové prípravky na peronospóru Ridomil, Mikal M, Sandofan a na múčnatku Rubigan a Topas.
Pokračujeme v ochrane ovocných drevín a viniča proti chloróze v 14-dňových intervaloch listovými hnojivami s vyšším obsahom železa prípravkami ako sú napr. Bolikel Fe, Ferrovit, Fytovit.
Za daždivého počasia ošetrujeme cibuľu proti plesni cibuľovej. Použijeme prípravky Dithane, Novozir, Kuprikol. Do postrekovej kvapaliny pridáme zmáčadlo
V tomto týždni je najvhodnejší termín na letný rez mladých stromov, zákrpkov, ovocných stien a kordónov. Pri tomto reze odstraňujeme konkurenčné výhonky, ktoré vznikli na hornej strane konárov a rastú dovnútra koruny. Vyrežeme všetky výhonky (tak či tak ich vyrežeme pri zimnom reze). Podporia sa tým zostávajúce výhonky. Súčasne vyväzujeme výhonky, ktoré smerujú šikmo hore, do vodorovnej polohy, ak nie sú potrebné na vytvorenie koruny. Tým sa podporí tvorba kvetných púčikov.
Rez čerešní je najvhodnejší robiť pri zbere alebo hneď po ňom. Presvetlia sa vysoké a husté staršie stromy, odpíli sa vrchol po hlbšie stojace konáre. Tým sa uľahčí zber v nasledujúcom roku. Pri čerešniach sa teraz lepšie hoja rany ako pri zimnom presvetľovaní. Ak sa hrubšie zásahy robia v lete, predchádza sa glejotoku.
Odrodené výhonky malín hneď po zbere vystriháme tesne nad zemou. Opatrenie je spolu s nástielkou preventívnou ochranou proti napadnutiu byľomorom malinovým. Z nových výhonkov sa ponecháva na meter v riadku 10 až 12 najsilnejších. Priväzujú sa jednotlivo na drôt. Slabšie výhonky, ktoré vyrástli mimo radu, vytrhneme.
Mladé výhonky černíc priväzujeme na drôty konštrukcie a výhonky vyrastajúce z pazúch listov zaštipneme za druhým listom.
Podľa signalizácie ošetrujeme neskoré odrody broskýň proti druhej generácii obaľovača broskyňového (Decis, Karate, Zolone, Sumithion Super). Podľa signalizácie ošetrujeme aj jadroviny proti druhej generácii obaľovača jablčného a slivky proti druhej generácii obaľovača slivkového (v čase hromadného liahnutia húseníc prípravkami ako sú Zolone, Decis a iné.).
Môžeme sa venovať letnému zušľachťovaniu drevín. Čerešne môžeme preštepovať vrúbľovaním za kôru, ak máme koncom mesiaca silné, dostatočne vyzreté výhonky požadovaného kultivaru. Môžeme vrúbľovať do boku ríbezle a egreše.
Koncom júla ošetrujeme podľa signalizácie vinič proti botrytíde (pleseň sivá – ochorenie podporuje daždivé počasie) a proti druhej generácii obaľovačov. Ošetrenie viniča proti obaľovačom znižuje napadnutie strapcov botrytídou. Používame Decis, Karate, Sumithion,
Zolone.
Pokračujeme v preštepovaní ovocných stromov. Nevyhovujúce kultivary broskýň môžeme očkovaním jednoročných výhonkov, ktoré na konároch vyrástli, preštepiť.

 

 

Články zverejnené na stránke záhradkári Prešov

 

 

27.6.2011

Letný rez ovocných stromov

V tomto období dozrievajú čerešne, postupne sa chystáme na zber višní, marhúľ a ostatných ovocných druhov. Kôstkoviny, ale aj jadroviny môžeme presvetľovať v tomto čase, keď po reze sa rany dobre zaceľujú a stromy sú menej náchylné na glejotok a ďalšie hubové choroby.


 

21.6.2011

Budleja a Vajgélia

Sú to polodrevnaté a drevnaté listnaté kry, dorastajúce do výšky 2 – 3,5 m, najčastejšie ružovej, fialovej, červenej, žltej a bielej farby. Sú vhodné na výsadbu v skupinách a jednotlivo v kombinácií s ihličnatými a listnatými drevinami.


 

12.6.2011

Pajazmín a Trojpuk

V tomto období v záhradkách veľmi pekne a bohato na bielo kvitnú, príjemné voňajú, sú veľmi rozšírené, vhodné na výsadbu do trávnikov, ako solitérne alebo v skupinách vysadené okrasné listnaté dreviny. Kombinujeme ich s ďalšími listnatými a ihličnatými drevinami.


 

5.6.2011

Forzítia a štedrec

Patria k najrozšírenejším a najviac vysádzaným, do žlta kvitnúcim listnatým okrasným drevinám. Často ich ľudovo nazývame podľa sfarbenia zlatý dážď. V záhradkách pre svoju nenáročnosť často nachádzajú uplatnenie ako solitérne alebo skupinovo vysadené dreviny, kde ich kombinujeme s ihličnanmi a listnatými drevinami.


 

30.5.2011

Svíb a tavoľník

V okrasnej časti záhrad sa používajú ako solitérne dreviny, kde svojim vzrastom, kvitnutím, sfarbením výhonkov nám skrášľujú rodinné prostredie. Používajú sa ako voľné rastúce a tvarované živé ploty. Menej vzrastné variety sú vhodné do skaliek, na terasy a pod.

 

 

 

 

Vyhľadávanie