brosk

Aktuálne záhradkárske práce- APRÍL

29.03.2011 12:00

V čase zväčšovania púčíkov urobiť postrek proti kučeravosti broskýň !!! Neskôr postrek neúčinný!

 

Ak sme maliny neošetrili na jeseň, odstránime z porastu dvojročné vyrodené a slabé jednoročné výhonky. Ostatné pretriedime na vzdialenost' 0,15 - 0,30 m. Pri pestovaní malín na drôtenke pomocou rýľa odstránime všetky výhonky, ktoré vyrastajú za plochou ohraničenou drôtmi. Ak plánujeme ďaľšiu výsadbu, môžeme na tento účel využiť odkopky. Pri rodiacich kultivaroch skrátime jednoročné výhonky približne na 0,30m.

 

Pri jarnom hnojení stromov dusíkom je výhodné použiť liadok amónny s vápencom v dávke 1,5 až 2kg na 100 m2. Liadková forma je pohotová, amoniakálna pôsobí postupne.

Dokončíme rezy ovocných stromčekov a kríčkov, najmä broskýň, ktoré sme nechali na začiatok kvitnutia. Rez stromov v čase kvitnutia nie je vhodný, pretože môžeme poraniť púčiky kvetov. Výhonky napadnuté chorobami (múčnatkou) odstrihávame v každom čase.

 

V apríli už pučia stromy všetkých ovocných druhov. Snažíme sa rýchlo dokončiť výsadbu ovocných stromov a práce ako sú smykovanie, nastieľanie pôdy, mechanické ošetrenie stromov a pod.

V rámci šetrenia vlahy a boja proti burine nastieľame okolo stromov a krov kompost, maštaľný hnoj, slamu alebo iný organický materiál. Môžeme zužitkovať aj posekaný alebo podrvený odpad po reze stromov. Účinná je vrstva s hrúbkou 5 cm.

Ak pretrváva pred kvitnutím marhúľ daždivé a chladné počasie, musíme stromy na začiatku a na konci kvitnutia ošetriť proti moníliovému usychaniu kvetov a výhonkov niektorým z prípravkov Baycor 25 WP, Rovlar Flo, Sporgon 50 WP. Koncentráciu používame podľa návodu.

Podľa vývoja vegetácie urobíme predjarný postrek ovocných stromov a kríkov, najmä v najteplejších oblastiach Predjarné ošetrenie sa má urobiť, keď sa už neočakávajú silnejšie mrazy, pretože po ošetrení sa znižuje mrazuvzdornosť stromov. Je dobré previesť postrek po dlhšom oteplení, pretože vtedy sa aktivizuje väčšina prezimujúcich škodcov.

V lete minulého roka zaočkované podpníky a preočkované konáre starších ovocných stromov zrežeme asi 100mm nad miestom očkovania, alebo tesne nad očkom. Pri tomto reze nezabúdame na zatretie reznej rany. Podpníky, resp. konáre s neujatými očkami môžeme preštepiť.

Na ovocných stenách a vretenách vyväzujeme jednoročné výhonky a celé konáriky do šikmej polohy, prípadne aj vodorovne alebo do tvaru oblúkov. Po jarnom reze si všímame korunku stromu i kmeň. Výhonky, ktoré vyrastajú z ušľachtilej časti alebo z podpníka, odrežeme na konárový krúžok, kým sú malé.

Po jarnom reze stromov, v rámci boja proti chorobám a škodcom, odstránime z koruny všetky napadnuté časti, mumifikované plody ovocia z minulého roku, múčnatkové výhonky, hniezda mníšky zlatorítky a pod.

V štádiu myšieho uška, alebo vo fenofáze pučania „B-C“ urobíme postrek všetkých stromov a kríkov (okrem marhúľ) Oleoekaluxom alebo Oleokametom v 1-percentnej koncentrácii. Týmto postrekom by sme mali zlikvidovať všetky štádiá prezimujúceho hmyzu (vajíčka vošiek, mér a roztočov).

Vinič ošetrujeme postrekom zameraným proti roztočom a zamedzeniu rozvoju chorôb (múčnatky), tzv. na suchu. Kry napadnute roztocmi slabo rastú, listy bývajú kučeravé, malé, súkvetia zasychajú a neskôr opadávajú i bobule.Najúčinnejší postrek je počas slnečných dní pri teplote okolo 15 C. Pred pučaním alebo pri pučaní použijeme Sulku a Sulex a po objavení púčikov môžeme použiť Sulikol K, alebo Thiovit. Od štádia pučania až do objavenia troch listov používame Oleoekalux, Oleoekol.

 

Priesady rajčiakov, papriky a zeleru pre májovú výsadbu presadíme do debničiek na väčšiu vzdialenosť, prípadne stačí, ak ich preriedime pretrhaním.

 

Po opravných rezoch ovocných drevín po odrezaní hrubších konárov pílou, ostáva nerovná rezná plocha. Tá sa ťažšie hojí ako hladký rez, preto ho zahladíme štepárskym nožom a zatrieme voskom alebo balzamom.

Ešte stále môžeme preštepovať hybridové viničové kry odrodami ušľachtilého viniča. Vrúbľujeme do rázštepu tesne nad zemou. Naštepený kmeň zahrnieme dočasne zeminou, aby nevysychal.

Pokračujeme v boji proti chorobám ovocných stromov, najma múčnatke jabloňovej. Najvhodnejšia je mechanická ochrana tým, že napadnuté časti listov alebo aj kvetných pukov odstrihneme. Ide o primárnu infekciu, z ktorej nákaza sa prenáša na pučiace mladé listy. Odporúčame aj chemickú ochranu niektorým vhodným fungicídom (Karathane a pod.), prípadne ju spojíme s ochranou proti chrastavitosti prípravkami, ktoré pôsobia aj proti múčnatke (Rubigan).

Apríl je mesiacom štepenia a preštepovania ovocných stromov. V tomto období sa kôra dobre oddeľuje, možeme štepiť aj za kôru. Je to jednoduchý spôsob, vhodný najmä pre začiatočníkov. Jadroviny môžeme štepiť aj v období kvitnutia, musíme mať však pripravené vrúble, ktoré nie sú vypučané.

Na zrezaných štepencoch vyslepujeme nežiadúce očká a výhonky.

 

V polovici mesiaca vysadíme predklíčené skoré zemiaky a prikryjeme „spolurastúcou“ fóliou (dosiahneme urýchlenie zberu). S hľuzami manipulujeme opatrne, aby sme nepolámali klíčky. V tomto období zakladáme aj špargľové výsadby. Pôda pre vybielenú špargľu má byť ľahká, špargli zelenej vyhovuje každá záhradná pôda.

 

Pripravíme sa na ochranu proti neskorým jarným mrazom. Najvhodnejšie je postrekovanie vodou. Zadymovanie je menej účinné.

Pri ošetrovaní stromčekov si všímame aj kôru. Niekedy (najmä koncom zimy) poškodzujú kôru mladých stromov tepelné rozdiely medzi slnečným dňom a mrazivou nocou. Výsledkom býva popukanie kôry. Zmrznuté konáre a poškodenú kôru odrežeme až do zdravého dreva a ošetríme hojivým náterom.

Na ovocných stromoch a kríkoch sa zo živočíšnych škodcov v tomto období môžu vyskytovať vošky, najmä ak sme neurobili predjarné ošetrenie chemickými prípravkami (Oleoekalux). Pri ich zistení, najmä na ríbezliach (sú na spodnej strane listov, čo sa prejavuje červeným sfarbením), urobíme chemický postrek špeciálnymi prípravkami len na vošky, a to Pirimorom alebo aj niektorým insekticídom (Sumithion, Karate a pod.). Pozornosť venujeme aj zdureným púčikom ríbezlí, v ktorých je veľké množstvo jedincov roztoča ríbezľového. Napadnuté púčiky odstránime.

Pokračujeme aj v zásahoch proti hubovitým chorobám pri jabloniach a hruškách, a to proti múčnatke na Jabloniach a chrastovitosti. Napadnuté letorasty, listy a kvetné púčiky odstrihneme, pretože aj tak neprinesú úrodu. Likvidujeme tým primárnu infekciu, ktorá potom by mohla napadnúť mladé pučiace listy, čo je potom už sekundárna infekcia. Múčnatka a chrastovitosť sa nedá liečiť, treba jej len predchádzať. Ešte pred kvetom, ale najmä po odkvitnutí, môžeme urobiť chemické ošetrenie prípravkami SULIKOL, THIOVIT, KARATANE alebo kombinovanými prípravkami na múčnatku - aj na chrastovitosť (RUBIGAN a pod.). Na chrastovitosť použijeme NOVOZIR alebo DITHANE.

Začíname vrúbľovať podpníky jabloní, hrušiek a dúl - jadroviny už majú miazgu. Môžeme preštepovať aj staršie jadroviny zlepšenými odrodami. Najvhodnejšie obdobie na vrúbľovanie je masový nástup kvitnutia púpavy.

Na prísne tvarovaných ovocných zákrpkoch a ovocných stenách urobíme opravný rez a detailný rez rodivého obrastu. Proti skorej červivosti sliviek a jabloní, ktorú spôsobujú piliarky, sa zabezpečíme ochranou. Ochrana spočíva v dôkladnom chemickom postreku stromov ihneď po odkvete, keď ešte opadávajú posledné lupienky kvetov. Stačí jeden dôkladný postrek prípravkami Sumithion Super alebo Zolone EC.

 

Predpestované rajčiaky, papriku a uhorky začíname vysádzať do parenísk, fóliovníkov a skleníkov. Pri veľmi skorej výsadbe riskujeme poškodenie rastlín nízkymi teplotami alebo nočnými mrazíkmi.

 

Zakladáme nový trávnik a starý zlepšujeme.

 

Použité z Záhradkár- termín prác.

     

Nové články – uverejnené na stránkach Záhradkári Prešov

 

27.3.2011 Listové vošky

Voška jabloňová, slivková, skorocelová, ríbezľová, čerešňová, broskyňová a ďalšie druhy spôsobujú nám vyciciavaním na listoch značné škody. Škodca prezimuje ako vajíčko, najčastejšie v pazuchách púčikov alebo na iných častiach drevín. Vajíčka sú podlhovasté o veľkosti len 0,5 – 6 mm dlhé. Na jar po vypučaní listov sa z vajíčok liahnu larvy, ktoré hneď cicaním na rube listov spôsobujú zoslabnutie, skrúcanie listov.

  

19.3.2011                  Kučeravosť broskýň

Kučeravosť broskýň spôsobená hubou Taphrina deformans, je najzávažnejšie ochorenie broskýň. Každoročne spôsobuje veľké škody v záhradách aj v produkčných sadoch. Prejavuje sa červenými pľuzgiermi, ktoré sa nachádzajú na listoch broskýň, čím dochádza k ich opadávaniu a obmedzovaniu listovej plochy, takže opadávajú zo stromov aj kvety a tvoriace sa plody. Takto zoslabené stromy často vysychajú a sú napadnuté ďalšími chorobami, ako je najmä glejotok, rakovina a pod.

13.3.2011          Ostružina černicová - černica

Patrí medzi obľúbené drobné ovocie. Dužina černíc má vysoký obsah vitamínu C a ich konzumácia posilňuje imunitný systém. Ďalej obsahujú vitamíny skupiny A, B, E a K, z minerálov, najmä draslík, horčík, železo a vápnik. Deťom zabezpečujú prísun vápnika nevyhnutného na zdravý rast kostí a zubov. Sú vhodným doplnkom výživy pre diabetikov, pretože znižujú hladinu cukru v krvi. Okrem priamej konzumácie sa toto ovocie používa aj na ozdobu jogurtových, pudingových dezertov a prípravu kvalitných džemov.

6.3.2011     Rez a vrúbľovanie   

V Prešove – Solivare sa uskutočnila Krajská súťaž v reze a vrúbľovaní ovocných drevín. Pekné, slnečné počasie a návšteva verejnosti, 20 súťažiacich, zo siedmich okresov, vynikajúca atmosféra, bola najlepšou praktickou školou, kde súťažiaci mali možnosť ukázať svoju zručnosť, ako dokážu upraviť prehustený jabloňový strom a preštepiť podpník vhodným spôsobom, kvalitnou odrodou. Po skončení presvetľovacieho rezu bolo vyhodnotenie a vysvetlenie, kde súťažiaci urobili rez správne, čoho sa majú v ďalšom období vyvarovať.  

 

 

 

Vyhľadávanie