brosk

Aktualné práce-marec

23.02.2011 20:27

 

 

Práca záhradkára v mesiaci marec..... 

 

          

Porekadlá a pranostiky

 

 

Marec suchý, apríl mokrý, máj studený dáva rok úrodný.

Suchý marec, mokrý máj bude žito ako háj.

Na svätého Gregora idú ľady do mora.

 

 

 

 

 

Rez viniča by sme mali dokončiť približne do polovice marca (v závislosti od počasia). Po reze priväzujeme ponechané výhonky k oporám. Pri teplejšom počasí cca. 10-15 C prevedieme predjarný postrek proti hubovitým chorobám a prezimujúcim škodcom. .

Za priaznivého počasia môžme vrúbľovať čerešne a višne ako aj ďaľšie kôstkoviny. Jadroviny vrúbľujeme neskôr

 Vykopeme jamy na jarnú výsadbu a podsadbu stromčekov.

Po rozmrznutí pôdy môžeme vysádzať sadenice jahôd. Výdatná závlaha je v tomto čase potrebná pre ich úspešné uchytenie.

 

 

 

 Pred začiatkom pučania drevín treba dokončiť ich zimný rez a predjarný rez stromov. V tomto období už môžeme začať s rezom kôstkovín. Broskyne po augustovom reze teraz opätovne prerežeme a zabezpečíme si tak kvalitnú úrodu. Nesmieme zabudnúť na ošetrenie väčších rán štepárskym voskom.

 V tomto týždni je posledný termín na ochranu broskýň proti kučeravosti listov. Ďažďová voda po naliatí púčikov zmýva zárodky tejto hubovitej choroby na pučiace lístky a tu sa zachytáva a prečkáva. Proti tejto chorobe vykonáme chemický postrek meďnatými prípravkami pred nalievaním púčikov. Po tomto termíne už nepoužívame meďnaté alebo sírne prípravky na pučiace stromy.

 Za priaznivého počasia môžme preštepovať kôstkoviny a neskoršie jadroviny na koziu nôžku. Pre začiatočníkov odporúčame stepenie za kôru v neskoršom období (apríl).

 Dokončíme rez viniča, aby slziace kry nevymáčali púčiky. Tieto by nám následne nemuseli vypučať a mohli by tak oslabiť kry viniča. Slzenie krov začína postupne s oteplovaním pôdy.

Po reze urýchlene odstránime odrezané výhonky viniča. Tieto vynesieme z vinohradu a rozdrvíme, alebo aspoň zkompostujeme, prípadne zapracujeme do pôdy.

 Do skleníkov a parenísk za teplejšieho počasia vysievame reďkovku, petržlen, karotku, paštrnák, cibuľku sadzačku a strúčiky jarného cesnaku. môžme vysadiť cibuľku na zeleno.

Trávniky vyhrabeme od zimných nečistôt a napadaného lístia. Zároveň takto prevzdušníme pôdu a čiastočne odstránime mach.

 

 

 

Po dokončení zimného rezu viniča zatlčieme koly a napneme drôty vo vinici. Začneme z vyväzovaním kmienikov a ťažňov. Najvhodnejším materiálom na viazanie je páska z PVC, ktorá je pružná a nezarezáva sa do hrubnúceho dreva viniča. Ťažne sa odporúča viazať pri zamračenom počasí, pretože v tomto čase sa ľahšie tvarujú. Pri slnečnom počasí naopak praskajú a lámu sa. Viazanie treba dokončiť do začiatku pučania krov.

 

Ak boli stromčeky poškodené hrabošmi alebo zajacmi, môžeme ich ošetriť štepárskym voskom. V prípade, že je kôra ohryzená dookola môžeme stromček premôstkovať, prípadne zrezať pod ohryzenou časťou a zo zvyšku vypestovať nový kmienik s korunkou.

 Akonáhle vyschne pôda natoľko, že sa nelepí, môžeme prikročiť k výsadbe stromčekov, jahôd a kríčkov drobného ovocia. Z kvalitných kríčkov ríbezlí sa dajú dopestovať nové.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihneď po rozmrznutí pôdy vysadíme ovocné stromčeky a kry. Po výsadbe ich dobre zavlažíme.

 

Ak to stav pôdy dovolí, ihneď prihnojujeme. Druhy a dávky hnojiva volíme podľa toho, či sme pri výsadbe ovocných drevín hnojili fosforom a draslíkom do zásoby a podľa druhu hnojív, ktoré sme aplikovali na jeseň. Môžeme použiť kombinované hnojivo Slovcerit alebo NPK v dávkach 0,4-0,6kg na 10 m2. Na jahody a bobuľoviny môžeme použiť špeciálne hnojivo Fragarin. Hnojivá je vhodné zapracovať do pôdy. Ak sme v predchádzajúcom období hnojili fosforom a draslíkom, prihnojujeme len dusíkom vo forme liadkov (Liadok amónny s vápencom) v dávkach 0,1-0,2kg na 10m2. Na prehnojenie dusíkom sú citlivé najmä marhule. Aj jablone by sme mali prihnojovať dusíkom iba vtedy, keď dľžka prírastkov jednoročných výhonkov bola menšia ako 0,3 m.

 

 Marec je obdobím, keď v záhradkách môžeme proti chorobám a škodcom z veľkej časti aplikovať mechanickú ochranu. Všetko opadané lístie spod stromov, krov a suché lístie z porastov jahôd zhrabeme a zakompostujeme s prídavkom vápna.

 

Dôkladne prezrime kry všetkých ríbezlí a nápadne zväčšené púčiky napadnuté roztočom ríbezľovým z porastov odstráňme.

 Významnou súčasťou prvých jarných prác vo vinohradoch je ochrana proti chorobám a škodcom. Na viniči prezimujú roztoče, ktoré zapríčiňujú kučeravosť a plstnatosť listov viniča. Prezimovať mohli aj húsenice obaľovačov. Červené škvrny na jednoročnom dreve viniča poukazujú zas na vlaňajší výskyt múčnatky. Po reze odporúčame použiť postrek sírnatými prípravkami alebo Oleoekaluxom.

Izbové kvetiny, ktoré prezimovali v pivnici, prenášame do teplejšej miestnosti a zavlažujeme.

Použité zo stránok Záhradkár.

 

 

Články uverejnené Ing. Jakubekom na stránke záhradkárov Prešov.

 

 

14.2.2011

 

 

 

 

 

7.2.2011

 

 

Veľmi jednoduchý, najčastejšie používaný spôsob, pri dopestovaní kríčkových ríbezlí, viniča hroznorodého, okrasných drevín, ako je forzítia, trojpuk, pajazmín, svíb a ďalších druhov, je rozmnožovanie pomocou minuloročných výhonkov...

 

 

 

Rozmnožovanie drevnatými odrezkami

 

Vysievanie semien, ich hustota a hĺbka rozhodujú o rovnomernom vchádzaní klíčiacich rastlín a rozhodujú o kvalite dopestovaných priesad. Na dno debničiek ...

 

Predpestovanie priesad

 

 

 

4. marcový týždeň

 

Vegetatívnym spôsobom, t. j. určitými časťami rastlín, najčastejšie drevnatými odrezkami, nakopcovaním alebo potápaním rozmnožujeme niektoré ovocné a okrasné dreviny (ríbezle, forzítia). Odrezky režeme z jednoročných výhonkov a upravíme ich na dĺžku 15 - 25 cm. Narezané odrezky zapichujeme na pripravené záhony na vzdialenosť 30 x 10 - 15 cm tak, že nad povrchom pôdy ponechávame len 1 - 2 púčiky. Ostatné 2 - 3 púčiky sú v pôde. Odrezky dávame do pôdy mierne šikmo. Zakorenené odrezky počas vegetácie prihnojujeme na list 0,2 % Harmavitom, pravidelne pôdu okolo nich kypríme, aby sme z nich do jesene získali kríky vhodné na výsadbu.

 

 

3.     marcový týždeň

 

2.     marcový týždeň

 

1.     marcový týždeň

Vyhľadávanie